امروز پنج شنبه, 06 ارديبهشت 1403 - Thu 04 25 2024

منو

جلسه نود و سوم تدبر صحیفه سجادیه

sajad3

به گزارش معاونت پژوهش مدرسه نود و سومین جلسه ی پژوهشی تدبر و محوربندی و بازخوانی صحیفه سجادیه با حضور اساتید و طلاب این مدرسه در روز سه شنبه 25 مرداد ماه 1401ساعت 8 صبح، در اسکای روم با موضوع «دعای آن حضرت است برای همسایگان و دوستانش هنگامی که از ایشان یاد می‌کردند»(دعای26) برگزار گردید. جلسه چنین گذشت:

در ابتدای جلسه صوت قرآن و صلوات امام سجاد علیه السلام پخش شد. سپس استاد کاویانی ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت سید الشهدا علیه السلام، به شرح فرازهای جدید دعای 26 پرداختند:

فراز3: « وَ اجْعَلْنِي اللَّهُمَّ أَجْزِي بِالْإِحْسَانِ مُسِيئَهُمْ ، وَ أُعْرِضُ بِالتَّجَاوُزِ عَنْ ظَالِمِهِمْ ، وَ أَسْتَعْمِلُ حُسْنَ الظَّنِّ فِي كَافَّتِهِمْ ، وَ أَتَوَلَّى بِالْبِرِّ عَامَّتَهُمْ ، وَ أَغُضُّ بَصَرِي عَنْهُمْ عِفَّةً ، وَ أُلِينُ جَانِبِي لَهُمْ تَوَاضُعاً ، وَ أَرِقُّ عَلَى أَهْلِ الْبَلَاءِ مِنْهُمْ رَحْمَةً ، وَ أُسِرُّ لَهُمْ بِالْغَيْبِ مَوَدَّةً ، وَ أُحِبُّ بَقَاءَ النِّعْمَةِ عِنْدَهُمْ نُصْحاً ، وَ أُوجِبُ لَهُمْ مَا أُوجِبُ لِحَامَّتِي ، وَ أَرْعَى لَهُمْ مَا أَرْعَى لِخَاصَّتِي».

خدایا! مرا چنان قرار ده که بدکارشان را به نیکی و خوبی پاداش دهم و از ستمکارشان با گذشت و چشم‌پوشی روی گردان شوم، درباره همۀ آنان خوش‌گمانی را به کار گیرم، همۀ آنان را با نیکوکاری سرپرستی کنم، عفیفانه چشم از خطایشان بپوشم، فروتنانه با آنان نرم باشم، مهربانانه بر بلادیدۀ آنان رقّت آورم، در پنهان دوستی خود را بر آنان ظاهر سازم، خیرخواهانه دوام نعمتشان را بخواهم؛ آن چه برای اقوام خود لازم می‌دانم؛ برای آنان لازم بدانم، آن چه برای مخصوصان خود رعایت می‌کنم، برای آنان رعایت کنم.

در ظاهر این طور به نظر می رسد که معمولا دادن پاسخ ظلم با احسان آسان نیست اما باید از خداوند کمک خواست تا بتوانیم توحیدی رفتار کنیم. معمولا حسن ظن در مرحله احساس و شناخت انسان است اما در این فراز به عملی کردند این حس اشاره می فرمایند. عفت در این جا به معنی چشم پوشی از رفتارها و زشتی های اخلاقی همسایگان است.لازمه این رفتارها داشتن ظرفیت بسیار بالا، محبت و رقت قلب بسیار در حق همسایگان است. رقت یعنی عمیق شدن نسبت به مسائل دیگران که بعد عاطفی انسان را نشان می دهد. حامَّه به معنی نزدیکانی است که انسان محبت شدیدی نسبت به آن ها دارد. در این دعا می توان یک نظام تربیت اجتماعی در اسلام را به دست آورد.

فراز4: « اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ ارْزُقْنِي مِثْلَ ذَلِكَ مِنْهُمْ ، وَ اجْعَلْ لِي أَوْفَى الْحُظُوظِ فِيما عِنْدَهُمْ ، وَ زِدْهُمْ بَصِيرَةً فِي حَقِّي، وَ مَعْرِفَةً بِفَضْلِي حَتَّى يَسْعَدُوا بِي وَ أَسْعَدَ بِهِمْ ، امِينَ رَبَّ الْعَالَمِينَ »

خدایا! بر محمّد و آلش درود فرست و مرا هم از سوی ایشان، رفتاری به همین صورت نصیب کن؛ و کامل‌ترین بهره‌هایی که نزد ایشان است، برای من قرار ده؛ و بصیرتشان را در حقّ من و معرفتشان را به فضل من افزون کن تا به خاطر من نیک‌بخت شوند و من نیز به خاطر آنان نیک‌بخت شوم؛ پروردگار جهانیان! دعایم را مستجاب کن.

در این فراز امام علیه السلام نکاتی را که در حق همسایگان از خداوند درخواست کردند را در حق خود نیز از پروردگار می خواهند. بصیرت وسعت معنایی زیادی دارد. آن چیزی که امام علیه السلام برای دیگران خواستند و همین طور مقدم داشتن دیگران بر خود نشانه محبت امام به انسان هاست.

در ادامه استاد باقری اضافه کردند که خداوند بندگان خود را در این دنیا قرار داد و برای رسیدن به خود سبیل و راهی را تعریف نمود و اهل بیت علیهم السلام راهنمای این راه هستند. این ادعیه بازکننده این مسیر هستند. در این صراط راهزن و شیاطین بسیار هستند و مدام در حال ایجاد لغزش در انسان هستند و این صلوات ها در دعا موجب آرام گرفتن رهرو از دشمنان راه است. در پایان هم استاد صفری دعا فرمودند و جلسه به پایان رسید.

 

 

نظر خود را اضافه کنید.

0
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد